Lainatavaran tarina

Tärkein ensin. Me Lainatavaran perustajat haluamme saada tapahtumaan kolme muutosta:

  1. Nostaa laadukkaiden ja pitkän elinkaaren tuotteiden käyttöaste maksimiin
  2. Käynnistää epäeettisten ja ympäristöä tuhoavien halpistavaroiden jyrkkä ja pysyvä syöksykierre
  3. Tehdä tavaroiden lainaamisesta yhteiskuntakelpoista (coolia ja mahdollisimman helppoa)

Nyt kun tiedät tavoitteemme, voit lukea alta miten olemme päätyneet tähän pisteeseen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Se taisi olla vuoden 2015 loppupuolella, omaa asuntoa rempatessa, kun sain lopullisen idean Lainatavarasta. Remontin ympäröimänä kartoittelin jatkuvasti eri tapoja saada työvälineitä käyttööni. Vuonna 2015 näitä tapoja oli oikeastaan neljä erilaista:

  • Osta oma (ja käytä sitten heti viiden vuoden päästä uudestaan.)
  • Kysele tutuilta. Julkaise tarpeesi sosiaalisessa mediassa tai soittele kaverit läpi. Tämä jopa saattaisi välillä toimiakin. Jatkuvasti ei kuitenkaan huvita olla pummaamassa kavereilta, varsinkaan jos on viimeksi nähnyt hänet omissa rippijuhlissa.
  • Liity erilaisiin ryhmiin ja foorumeihin etsimään ”vuokranantajia”. Hirveä homma selvittää luotettavuus ja säätää maksuasiat / logistiikka.
  • Vuokraa jostain myymälästä. Vuorokauden vuokrahinta vastaa lähes uuden ostamista ja kaikki kulutusosat pitää joka tapauksessa ostaa erikseen. Yleensä sijainti ei ole keskeinen ja kuljetuspalvelua ei tarjota. Silti tämä vaihtoehto osoittautui neljästä huonosta vaihtoehdosta parhaaksi.

Kaikki vaihtoehdot olivat enemmän huonoja kuin hyviä.

Olimme jo tuohon vuoden 2015 lokakuuhun mennessä yöpyneet useasti Airbnb:ssä, ajelleet Uberilla sekä myyneet tuotteitamme Amazonissa, joten alustatalous alkoi olemaan jo sinänsä tuttua. Mielessäni kävin varsin usein, että miksei niinkin tavalliselle asialle kuin tavaroiden lainaamiselle ole vastaavaa palvelua?

Aika kului ja tavaroiden lainapalvelun puuttuminen vaivasi päivä päivältä enemmän. Sen puuttumista oli hankala ymmärtää, sillä ihmisten arkeen tarvitaan kuitenkin lähtökohtaisesti paljon enemmän erilaisia satunnaisesti käytettäviä tavaroita kuin taksipalveluita tai majapaikkoja.

 

2016 oli ensimmäinen kokeilu

Vuonna 2016 päätimme laittaa palvelun ensimmäisen version pystyyn. Kaunis ajatuksemme oli, että tekisimme palvelua oman toimintamme ohella ja kohtelisimme Lainatavaraa kuin yhtä digitoimistomme asiakasta…

… mutta lopun viimein käytäntöön viennin eteen ei tehty oikein mitään ja päätimme kuopata koko palvelun.

Oman digitoimistomme liiketoiminta kasvoi pikkuhiljaa ja olimme aallonharjalla katselemassa kuinka Black Friday ja muut kulutusjuhlat alkoivat rantautumaan rytinällä myös Suomeen. Markkinat täyttyivät mitä ihmeellisimmistä hilavitkuttimista ja samaan aikaan erilaisia huoltopalveluita (kuten monet elektroniikkahuollot) alkoi katoamaan: me ihmiset halusimme vain lisää, lisää ja lisää.

Varmasti yksi käänteentekevä hetki oli se kun emme enää pystyneet uskomaan joidenkin tuotteiden tarpeeseen. Emme nähneet mitää tarvetta joillekin tuotteille, vaikka meillehän käytännössä maksettiin siitä, että näkisimme sen tarpeen ja loisimme sen tarpeen myös muille.

Kyse ei ollut siitä, että uskoimme tuotteiden olevan ylihintaisia tai hankalasti myytäviä. Aloimme oikeasti olla sitä mieltä, että vaikka tuotteita antaisi asiakkaille ilmaiseksi, niin ne olisivat silti täysin turhia. Aloimme sanomaan ”EI” niille, ketkä halusivat meidän markkinoivan tuotteita, joiden tarpeisiin emme itse uskoneet.

”Nyt tai ei koskaan”

Vuonna 2018 havaitsimme olevamme tilanteessa, missä huomasimme tekevämme työtä hyvien arvojen omaavien yritysten kanssa ja emme voineet olla huomaamatta kuinka hyvin heillä menee. Samaan aikaan meistä jokainen on vuorotellen sivulauseessa nostanut halun panostaa Lainatavaraan ja tehdä jotain millä olisi merkitystä.

Vuosien kuluessa olemme myös maininneet ”sisäisestä start-upistamme” asiakkaille ja heidän innostuksensa on ollut yksi syy siihen, että nyt päätämme panostaa Lainatavaraan kunnolla.

Lainatavaran taustalle on saatu kasattua osaava, asian takana seisova ja vastuuta kantava tiimi. Toivottavasti saamme sinutkin palvelun käyttäjäksi.

Tällä kertaa laitamme kaiken osaamisemme sen eteen, että saamme kertakäyttöbisneksen loppumaan.

Lähde mukaan ja tehdään yhdessä tavaroiden lainaamisesta salonkikelpoista!

Sami Lehmus
Lainatavara.fi:n perustaja